7 ביולי 2022
כולנו מושקעים בשוק ההון בדרך כזו או אחרת, בקרנות הפנסיה, הגמל וההשתלמות ומטיבי הלכת מנהלים תיקי השקעות עצמאיים בבתי השקעות או בבנקים. כששוקי ההון עולים אז כולנו הרבה פחות מודאגים לגבי ההשקעות שלנו. אבל כעת כשהמצב השתנה, קיימים הרבה מאוד לבטים במשקי הבית כיצד לנהוג לאור הירידות בשווקים. האם לפדות ולקבע הפסדים? כדי לדעת קצת יותר ולסייע בקבלת החלטות מושכלות, בחרנו ללכת קצת רחוק עם ההיסטוריה ולהבין את המגמות ארוכות הטווח של השווקים.
מאז השקת S&P 500 ב-1926 ועד סוף שנת 2021 מדד החברות עם שווי השוק הגבוה בארה"ב, השיג תשואה שנתית ממוצעת של 10.49%, זאת ע"פ investopedia. מ-1957 השנה בה נכנסו 500 המניות של החברות המובילות למדד, נרשמה מגמה דומה כשהתשואה השנתית הממוצעת עומדת על 10.67%.
מקור: macrotrends; תקופות המיתון מוצגות ברקע אפור
מאז סוף 2021 נרשמת מגמה שלילית בשוקי ההון, כשהסיבות לכך הן שילוב של אינפלציה, העלאות ריבית והחששות ממיתון. הקורונה שהביאה לעלייה ניכרת בביקוש לסחורות יחד עם שיבושים שנרשמו באספקתן, בין היתר, עקב מחסור בכוח אדם, בנוסף למלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שאף פגעה בשרשרת האספקה העולמית, הביאו לעליות מחירים ולאינפלציה, שנכון להיום עומדת בארה"ב על 8.6%.
בניסיון לקרר את השוק, הבנק המרכזי של ארה"ב (FED) יחד עם בנקים מרכזיים בכל העולם, כולל בישראל, החליטו על העלאת ריבית. ביוני ה-FED העלה את הריבית בארה"ב ב-0.75%, עלייה שלא זכורה כמוה מ-1994, כשהריבית עומדת עתה על בין 1.75-1.5%. הפגישה הבאה של ועדת השוק הפתוח של הבנק המרכזי מתוכננת ל-27-26 ביולי, וישנם מומחים המעריכים שהיא תביא עמה עלייה נוספת של בין 75-50 נקודות.
הבנק המרכזי באמריקה הולך על חבל דק ומנסה להגיב במהירות ואגרסיביות למתרחש, בניסיון למנוע מיתון מצד אחד ואינפלציה גואה מצד שני. בינתיים, קיים חוסר וודאות מצד המשקיעים לגבי הצעדים העתידיים של הפד.
ביטוי ישן אומר: "השוק תמיד מקבל את החדשות ראשון", ואכן השווקים הגיבו לשיבושי האספקה ולמלחמה באוקראינה, עם ירידות שערים משמעותיות. כשב-13 ביוני, ה-S&P 500, שיש הסבורים המבטא בצורה הטובה ביותר את המגמות והרחשים בכלכלה ובשוקי ההון האמריקאים, עבר למצב של שוק דובי, כלומר ירד ב-20% מהשיא האחרון שרשם.
עם זאת, יש גם סיבות לאופטימיות. קודם כל צריך לציין, שבעידן המידע בו אנחנו חיים, כשהחדשות זורמות במהירות לכל אחד ואחת, המסחר בשוק הרבה יותר דינמי ופחות מקובע. כלומר, בניגוד לעבר, הסיכוי שנחווה שוק דובי, כמו ב-1937, שנמשך לא פחות מ-61 חודשים, ונחשב לארוך ביותר שנמדד, הוא נמוך יותר. גם בתקופת השיא של הקורונה נרשמו ירידות חדות ותיקונים מהירים.
Dow Jones Market Data ערכה מחקר מעניין שפורסם ב-Marketwatch, שמצא כי במהלך השנים התרחשו 5 מקרים, בהן מדד ה-S&P 500 התאושש והציג תשואות גבוהות במחצית השנה של השנייה, לאחר נפילות חדות במחצית הראשונה. ב-1970 במחצית השנייה של השנה, המדד עלה ב-26.51% לאחר ירידה של 21.1%, ב-1962 וב-1939 נרשמה עלייה של מעל 15%.
מקור:marketwatch
ניתוח של מכון ההשקעות וולס פארגו מצא כי ירידות שערים שמלוות במיתון, בממוצע, נמשכו 20 חודשים והניבו תשואה שלילית של 37.8%. שווקים דוביים שלא כללו מיתון נמשכו 6 חודשים בממוצע, והניבו תשואה שלילית ממוצעת של 28.9%. השוק הדובי הממוצע נמשך 16 חודשים בממוצע והניב תשואה שלילית של 35.1%.
אחת הסיבות שמחזקות את ירידות השערים היא האווירה הכללית השוררת בשוק או "הפסיכולוגיה של שוק ההון" כמו שחלק מכנים אותה, שנוצרת בגלל אי ודאות. ככל שמשבר הסחורות העולמי משתפר והצעדים של העלאת הריבית יתנו את אותותיהם, הוודאות תגבר. צריך לזכור שה-S&P הוא מדד שלאורך השנים מציג עליות קבועות, ושהוא הצליח לחזור מכל שוקי הדובים הקודמים איתם התמודד עד לרמות שיא.
עם זאת, ייתכן שמשך ההתאוששות ייארך זמן רב יותר בהשוואה לתקופות מיתון קודמות. מי שמשקיעים לטווחים ארוכים, צריכים לתכנן ולחשוב כיצד הם מנצלים את המצב הנוכחי כדי להרוויח ממנו.
לסיכום, המצב בשווקים בחודשים האחרונים הוא במגמת ירידה בשל מגוון סיבות. עד מתי זה ימשך ומתי תשתנה המגמה אפשר רק להעריך. מה שבטוח הוא שבכל שנות היסטוריית שוקי ההון המגמה הכללית היא חיובית. התיקון יגיע.
מקורות:
https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data
https://www.investopedia.com/ask/answers/041015/what-history-sp-500.asp
https://www.investopedia.com/ask/answers/042415/what-average-annual-return-sp-500.asp
https://www.forbes.com/advisor/investing/stock-market-outlook-and-forecast/
https://www.voanews.com/a/the-s-p-500-is-in-a-bear-market-here-s-what-that-means/6616498.html
https://www.bizportal.co.il/globalmarkets/news/article/805584