20 ביוני 2022
הקהילה המסקרנת של יהודי סוריה בארה"ב: מנרדפים בארצם לבעלי עסקים מצליחים
בנובמבר 1896 נפתחה תעלת סואץ במצרים, ושינתה את עולם הסחר העולמי לגמרי. התעלה המלאכותית הצליחה לחבר בין אפריקה ואסיה לבין אירופה והים התיכון, ומאז הקמתה עברו בה לפי רשות תעלת סואץ יותר מ-1.3 מיליון כלי אוניות.
לצד הפריחה המרשימה של הסחר הימי, היו גם כאלה שנפגעו מהמהלך, אחת מהן היא קהילת יהודי סוריה.
עד אותם ימים עיקר פרנסתה נשענה על נתיבי התחבורה היבשתיים, באותו רגע אלה איבדו משמעותית מערכם.
בניית תעלת סואץ, בנוסף לאנטישמיות שגאתה באותה תקופה ובתחילת המאה ה-20, הביאו את היהודים הסורים לחשב מסלול מחדש.
היהודים הראשונים מסוריה החלו להגר לארה"ב, בתקווה שארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות תפתח בפניהם עתיד חדש.
הרדיפה והסכנות של יהודי סוריה לא הסתיימו כאן, לצערנו. עוד ועוד גורמים הביאו רבים להגר לארה"ב. ב-28 בספטמבר 1961 התחוללה בסוריה הפיכה צבאית.
בשנת 1965, אחרי לכידתו של המרגל הישראלי אלי כהן והוצאתו להורג, גברה העוינות ליהודי סוריה.
ארגונים בינלאומיים, ובהם הג'וינט, סייעו ליהודי סוריה בתמיכה כלכלית ובהשגת אשרות כניסה לארצות-הברית.
בשנת 1970 עלה חאפז אל-אסד, אביו של בשאר אל אסד, לכס הנשיאות והחל את שלטונה של השושלת העלאווית בסוריה. לקראת סוף שלטונו הורשו יהודי סוריה לעזוב את המדינה, ורובם היגרו לארצות-הברית. בראשית המאה ה-21 נותרו בסוריה כמה עשרות יהודים בלבד.
כך הושלמה עליית היהודים מסוריה לארה"ב.
מגיעים לברוקלין ומקימים עסקים גדולים ומצליחים
חלק גדול מאותם יהודים הגיעו לברוקלין. תחילה הם שימשו כסוחרים פשוטים ובהמשך הצליחו לעלות בדרגות הסולם החברתי, מעלה מעלה והחלו לפתוח עסקים בעיר.
ככל שעבר הזמן הם השתלבו בעסקים משמעותיים יותר וחלקם התעשרו מאוד. ככל שהעיר ניו יורק שגשגה והפכה למרכז פיננסי, ככל שכלכלת ארה"ב פרחה, כך הם נהנו מהמגמות.
פריחת העסקים דרשה מהם להשתלב הרבה יותר בעולם שבחוץ. התפתחות העסקים, הפיכתם לקהילה אמידה ומשגשגת והרצון לשלוח את ילדיהם לבתי ספר ציבוריים, על מנת שירכשו השכלה העמידו בפני הקהילה היהודית סורית, אתגר לא פשוט: איך שומרים על צביונה ואופיה היחודי של הקהילה ותוך כדי חיים את החלום האמריקאי?
אפשר לומר שיותר מ-100 שנה אחרי שיהודי סוריה החלו להגר לארה"ב, הם הצליחו במשימה. צריך להבין מדובר בקהילה שמצד אחד שבטית ומכונסת בתוך עצמה שהצליחה לשמור על האוכל, המסורת, המנהגים הייחודים כל כך, שהביאה עמה מסוריה.
אבל בו זמנית קהילה שלא מנותקת לחלוטין מאמריקה. הקהילה במשך שנים עשתה מאמצים אדירים לשמור על אופייה היהודי, כולל הוצאת צווים חמורים של רבנים שקבעו סנקציות רבניות חמורות נגד נישואי תערובת.
אחד מרבני הקהילה, דוד כהן, מסכם את חזון הקהילה כך: "ערכי המשפחה עוברים מדור לדור ואנשים אוהבים לשמור על אותם ערכים בתוך הקהילה".
קהילת יהודי סוריה בברוקלין היא קהילה אמידה מאוד, שהצליחה בכישרון רב ובחושים עסקים חדים לצבור הון משמעותי עם השנים. כיום היא מונה, לפי הערכות, יותר מ-30,000 בני אדם והיא אחת הקהילות היהודיות המגובשות בארה"ב, שבגלל אופיה המכונס ורצונה להמשיך את חיי הקהילה והמגורים בצמוד אחד לשני, נמצאת במצוקת דיור, שזקוקה למענה מתאים.
איך קהילת יהודי סוריה מתמודדת עם המחסור בדיור בברוקלין?
הקהילה, כקהילה רוצה לשמור על צביונה דרך מגורים בסמיכות עד כמה שניתן אחד לשני. רבים מתגוררים יחד באותו בניין ובאותה שכונה.
אך הנהירה המחודשת למנהטן, ריבוי טבעי בקהילה וגורמים אחרים הביאו למחסור ביחידות דיור חדשות.
כשהרצון העז לשמור על קהילה ומאפיינים שלה גדול מאי פעם, בעולם גלובלי.
המחסור הוביל למצב שבו הביקושים של אותה קהילה לבנייה חדשה ופתרונות דיור הם משמעותיים. כך שגם הרעה במצב הכלכלי, לא תמנע מהם להגשים את השאיפה למגורים קרובים בקהילה ורכישת דירות מגורים.
ביום רביעי ה-22.6 בשעה 20:30 נקיים כנס משקיעים, ללא עלות, בזום, עם שחקן אלפא שלנו, בו תוצג עסקת נדלן בברוקלין – הקמת בניין בן 12 דירות שנבנה כולו לרכישה על ידי קהילת יהודי סוריה בברוקלין.
מי שהבין את הביקוש הגבוה, ההיצע הנמוך והיכולת הכלכלית של קהילה זו, מוזמן לשמוע על הזדמנות השקעה סופר מעניינת קישור לכנס (שידור חי, 22/6 בשעה 20:30) קישור להקלטת הכנס (זמין החל מ23/06)
בברכה,
עמית והגר – מחברים אנשים להזדמנויות שלנו.
מקורות:
https://www.nytimes.com/2007/10/14/magazine/14syrians-t.html
https://macaulay.cuny.edu/seminars/krase08/articles/t/h/e/The_Syrian_Jewish_Community_70c7.html
אתר מוזיאון העם היהודי: